donderdag 26 september 2013

"Sharifi zit zaterdag niet op het vliegtuig"

Lees onderstaande tekst
De uitgeprocedeerde Afghaan Navid Sharifi zal zaterdag niet op het vliegtuig naar Kaboel stappen zoals aanvankelijk was gepland. Dat heeft de advocaat van de jongeman vanmiddag bevestigd. Intussen is ook een nieuwe asielaanvraag voor Sharifi ingediend.

De 21-jarige Afghaan Navid Sharifi uit Waregem heeft nog altijd geen duidelijkheid over zijn toekomst. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen heeft gisteren beslist dat hij uitgewezen wordt naar Afghanistan. Toch zal hij volgens zijn advocaat zaterdag niet op het vliegtuig stappen.
"De Dienst Vreemdelingenzaken heeft me bevestigd dat mijn cliënt niet wordt geëscorteerd. Hij kan dus gewoon vriendelijk weigeren. Het vliegtuig zal vertrekken naar de Afghaanse hoofdstad, maar zonder Navid Sharifi", zo zei hij.
De advocaat heeft intussen beroep aangetekend tegen het niet in overweging nemen van de vorige asielaanvraag en hij heeft ook al een nieuwe regularisatieaanvraag ingediend. "Zolang die niet is behandeld, kan de uitwijzing niet plaatsvinden", zo zegt de advocaat, die er alles aan doen om Sharifi definitief in het land te houden.
Navid Shariffi heeft zich goed geïntegreerd in België. Hij spreekt Nederlands en heeft werk als loodgieter. Zijn collega's spreken vol lof over hem. Bovendien is hij sinds hij een kleuter was, niet meer in zijn thuisland geweest

Opdracht 1:
Verklaar volgende woorden: (Van Dale)
geëscorteerd:
beroep aantekenen:
regularisatieaanvraag:
geïntegreerd:

Lees onderstaande tekst:
 
Asielzoekers worden vaak aanzien als gelukzoekers. Ze komen zogezegd naar hier om te profiteren van alle sociale voorzieningen in ons rijke land. 
Vluchten betekent alles achterlaten. Iemand die zijn land ontvlucht, weet vaak niet of hij ooit nog terugkeert of wanneer. Er moet dus wel een goede reden zijn, waarom zoveel mensen dagelijks vluchten.

Onder welke omstandigheden zou jij je land ontvluchten? 

Opdracht 2:
Bekijk onderstaande grafiek


Noteer de top vijf.
Waarom vluchten mensen denk je uit deze landen? 


Hieronder zie je een wereldkaart. Noteer bij de juiste kleur het juiste werelddeel:

Groen:
Blauw:
Geel:
Roos:
Lichtgroen:
Okergroen:

Op wereldkaarten wordt één van de werelddelen veelal niet afgebeeld. Dat is ook zo op de kaart hieronder. Weet jij welk werelddeel er ontbreekt?





Uit welke werelddelen komen de meeste asielaanvragen?
Lees onderstaande tekst

Mensen die vluchten stappen doorgaans niet gewoon op het vliegtuig. Het grootste deel blijft in zijn eigen land of gaat naar een buurland. Pakistan en Syrië vangen bijvoorbeeld heel wat mensen op die uit naburige landen gevlucht zijn.
Zij die wel verder reizen, komen vaak in overvolle vrachtwagens, eenvoudige bootjes, of gewoon te voet. Voor deze langere reizen vragen ze meestal hulp aan mensensmokkelaars. Die zorgen ervoor dat ze de grens kunnen oversteken. Dat moet stiekem, omdat België niet zomaar iedereen wil binnenlaten. Mensensmokkelaars spelen daar slim op in. In ruil voor veel geld zorgen ze voor vervoer, onderdak, informatie, en valse reisdocumenten (bijvoorbeeld een visum of een paspoort).
Het leven van een vluchteling is voor een mensensmokkelaar weinig waard. Soms laten ze hun 'klanten' in de steek. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit verhaal van een man die 7000 euro betaalde om vanuit Irak naar Zweden te geraken. 'We waren al lang onderweg. Op een dag om 6 uur 's ochtends werden we wakker gemaakt. We zouden gaan, rond 8 uur waren we bij een pompstation in Eindhoven. We gingen even wat drinken en in die tijd rookte ik nog. Stom van me. Nooit geweten wat dat sigaretje zou betekenen. We gingen dus eten en roken en hij ging naar de wc. Wij bleven achter en hij kwam niet meer terug. Hij was zonder ons vertrokken.'
Ondanks de risico's zijn veel mensen toch bereid grote sommen geld te betalen en hun leven in de handen van een mensensmokkelaar te leggen. Voor hen is het immers de enige kans om ooit te kunnen vluchten.

Opdracht 3
Wie is Staatssecretaris voor Asiel en Migratie in België?

Opdracht 4
Je weet nu al heel wat over asielzoekers. Geef nu je eigen mening met behulp van een schrijfkader:

Mijn mening over asielzoekers  is dat.....
Ik heb een aantal argumenten voor mijn mening.
Ten eerste ...
Ten tweede...
Sommige mensen zijn het niet met mij eens. Zij vinden bijvoorbeeld dat....
Hun argument is dat....
Een ander argument is dat...
Ik vind dat ze ongelijk hebben, omdat....

donderdag 19 september 2013

Minstens 13 doden bij schietpartij in legerbasis in VS


Deze week was het weer van datte! Het zoveelste schietincident in Amerika. President Obama roept al geruime tijd dat hij de wapenwet wilt verstrengen. Helaas blijft het muisstil aan de overkant van de Atlantische oceaan. Maak onderstaande opdrachten en kom te weten hoe de wapenwet in Amerika werkt.






Bekijk bovenstaand filmfragment en beantwoord volgende vragen:

1. Hoeveel schutters zijn er mogelijk betrokken bij de schietpartij?

2. Waar heeft de schietpartij plaats gevonden?

3. Hoeveel agenten zijn er doodgeschoten door de schutter?

4.Wat is er in de buurt van de schietpartij nog ontruimd buiten de straten?

5. Welke vluchten zijn er tijdelijk geannuleerd in de luchthaven van Washington?

6. Verbind de woorden met de juiste verklaring.

Woorden:

1. Slachtoffers
2. Washington
3. Politie
4. Marinebasis
5. Schutter

Verklaring:

A. Hier volgen ze hun marineopleiding.
B. Iemand die door de gevolgen van een bepaalde handelingen of gebeurtenissen zwaar wordt getroffen.
C. Een persoon met vaardigheid in het schieten.
D. Gemeentedienst, belast met het toezicht op de openbare orde en veiligheid.
E. Een stad in de Verenigde Staten.

7. Hieronder zien jullie een blinde wereldkaart. Plak deze in jullie document en kleur Amerika in.


8. Hieronder zien jullie een overzicht van schietpartijen op scholen in Amerika.
Lees het artikel en duid alle plaatsen aan op de kaart van Amerika. Plak onderstaande kaart in je word-document en voeg telkens een nummer in op je kaart. Bv. California 1, Ohio 2, enz. ....



Overzicht van schietpartijen op scholen in de VS

za 15/12/2012 - 11:23De voorbije jaren zijn er verschillende schietpartijen geweest in Amerikaanse scholen. In april van dit jaar was er nog een massamoord op een school in Oakland, in Californië. Vaak zijn daders nog vrij jonge mensen. We geven u een overzicht.

2 april 2012: Oikos University in Oakland, Californië

Op een Koreaans Christelijke Universiteit in Oakland, Californië, doodt een schutter 7 mensen. De man van 43 is een oud-student aan de universiteit. Hij komt een begeleidster opzoeken, maar als hij hoort dat ze afwezig is, schiet hij willekeurig op voorbijgangers. De dader laat zich daarna in alle kalmte arresteren in een winkelcentrum wat verderop.

27 februari 2012: Chardon High School, Chardon, Ohio

Vijf leerlingen van de school zitten in de cafetaria van de school te wachten op hun bus als een medeleerling het vuur op hen opent. Drie van hen overleven de schietpartij niet. De schutter is aangeklaagd voor moord en poging tot moord. Hij riskeert levenslang.

12 februari 2010: University of Alabama, Huntsville, Alabama

Een biologielerares in de Amerikaanse stad Huntsville schiet drie collega's dood tijdens een personeelsvergadering. Ze had te horen gekregen dat haar aanstelling niet zou worden verlengd. Drie anderen raken gewond. Ze wordt veroordeeld tot levenslang.

16 april 2007: Virginia Tech in Blacksburg, Virginia

De 23-jarige Zuid-Koreaan Cho Seung-Hui vermoordt 32 mensen op de universiteitscampus in twee afzonderlijke raids. Nog eens 17 mensen raken zwaargewond. De dader pleegt uiteindelijk zelfmoord.

2 oktober 2006: West Nickel Mines School, Nickel Mines, Pennsylvania

De 32-jarige Charles Robert stormt een kleine Amish-school binnen en gijzelt elf meisjes tussen 6 en 13 jaar jong. Uiteindelijk sterven er vijf. De zes andere meisjes raken gewond. Roberts pleegt zelfmoord.

21 maart 2005: Red Lake High School, Red Lake, Minnesota

De 16-jarige Jeff Weise schiet eerst zijn grootvader en diens vriendin dood. Daarna vermoordt hij op school vijf medestudenten, een leraar en een security agent. Vijf anderen raken gewond. Na zijn dodelijke raid pleegt Weise zelfmoord.

5 maart 2001: Santana High School, Santee, California

Charles Andrew Williams vermoordt op zijn 15e twee klasgenoten. Nog eens 13 medeleerlingen raken gewond. In 2002 wordt Williams veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar.

20 april 1999: Columbine High School, Littleton, Colorado

De 18-jarige Eric Harris en de 17-jarige Dylan Klebold ondernemen een dodelijke raid op Columbine High School waarbij 12 studenten en één leraar worden doodgeschoten. Na hun aanslag plegen beide daders zelfmoord.
Het drama op Columbine High School is misschien wel het beruchtste schietincident op een Amerikaanse school in de afgelopen decennia. Filmmakers zoals Michael Moore baseerde er het drama "Bowling for Columbine" op.

20 mei 1998: Thurston High School, Springfield, Oregon

Na het vermoorden van zijn ouders een dag eerder, trekt de 15-jarige Kip Kinkel naar zijn school, gewapend met een aanvalsgeweer. In de eetzaal schiet hij twee medestudenten dood, 16 en 17 jaar oud. 22 anderen raken gewond. De jonge dader wordt veroordeeld tot 112 jaar opsluiting.

24 maart 1998: Westside Middle School, Jonesboro, Arkansas

De 11-jarige Andrew Golden en de 13-jarige Mitchell Johnson lokken hun docenten en collega-leerlingen in een hinderlaag. Vier meisjes en hun leraar overleven de schietpartij niet. Er vallen ook tien gewonden. De jonge daders brengen hun jeugd door in een jeugdgevangenis en worden op hun 21e verjaardag in vrijheid gesteld, respectievelijk in 2005 en 2007.

1 december 1997: Heath High School, West Paducah, Kentucky

De 14-jarige Michael Carneal opent op school het vuur op een gebedsgroep. Drie meisjes komen om het leven. Carneal zit een levenslange gevangenisstraf uit.

2 februari 1996: Frontier Junior High School, Moses Lake, Washington

De 14-jarige Barry Loukaitis neemt een jachtgeweer mee naar school. Hij schiet er twee klasgenoten en zijn algebra-leraar dood. Hij houdt klasgenoten een tiental minuten gegijzeld voor hij kan worden overmeesterd. Loukaitis werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

1 mei 1992: Lindhurst High School, Olivehurst, Californië

Eric Houston, een 20-jarige schoolverlater, keert terug naar zijn oude middelbare school en vermoordt zijn voormalige leraar en drie studenten. Negen leerlingen en een leerkracht raken gewond voor hij zich overgeeft aan de politie. Voor de aanslag wordt Houston ter dood veroordeeld.

1 augustus 1966: Universiteit in Austin, Texas

Charles Joseph Whitman, student bouwkunde op de Universiteit van Texas in Austin, maakt in totaal 49 slachtoffers. Na zijn moeder en vrouw vermoord te hebben, beklimt hij de 27 verdiepingen van de universiteitstoren van de campus en schiet in het rond. Er komen 15 studenten om het leven, 32 anderen raakten gewond. Hijzelf wordt door twee politieagenten gedood.

9 Lees ondestaand artikel en beantwoord volgende vragen.

Wapenwet

De Verenigde Staten heeft de meeste wapens van de wereld.
In Amerika is het best normaal om een wapen in huis te hebben. Er zijn in totaal wel 270 miljoen wapens in het land. Dat betekent dat er voor elke 100 inwoners 89 wapens zijn. In Rusland, dat ongeveer net zo groot is als Amerika,  zijn bijvoorbeeld maar 9 wapens voor elke 100 inwoners. En in Nederland... zijn dat er maar 3. 

Grondwet

wetboek
Dat iedere volwassen Amerikaan een wapen mag hebben, staat in hun grondwet. In zo'n grondwet staan de belangrijkste regels van het land. Deze grondwet is al heel oud. De regels over de wapenwet komen uit 1787.

Veilig voelen
Wapens zijn er te koop op speciale beurzen of winkels. En kogels kun je zelfs in een soort supermarkt kopen. Jezelf kunnen verdedigen, dat is de belangrijkste reden voor Amerikanen om een wapen te hebben. Maar hoe meer wapens er in het land komen, hoe onveiliger de Amerikanen zich voelen.

Schietpartij

Door grote schietincidenten waarbij veel doden vallen, zijn er regelmatig discussies over de wapenwet. Tegenstanders van wapens willen dat de regels in de wapenwet  strenger worden. Niet iedereen moet zomaar een wapen kunnen kopen.  Anderen willen zelfs dat het helemaal verboden wordt.  

NRA


Meer dan de helft van de Amerikanen is juist heel blij met de wapens. Er is zelfs een speciale organisatie die op komt voor het gebruik van wapens. Die organisatie heet de NRA. De leden zijn grote voorstanders van wapens. Ze hebben veel geld, en zijn machtig. Ze proberen er alles aan te doen, om ervoor te zorgen dat wapens gewoon verkocht mogen worden. Ze geven geld aan politici. Zo hopen ze dat er geen strengere wet tegen wapens komt.



Waar kan je in Amerika kogels en wapens kopen?

Wat is de belangrijkste reden voor de Amerikanen om een wapen te hebben?

Wat zegt de grondwet over de wapenwet?

Hoe noemt de organisatie die opkomt voor het gebruik van wapens? Hoe zorgen ze ervoor dat er veel wapens verkocht worden?

Wat vind jij persoonlijk van de wapenwet in Amerika? Geef je mening in minstens vijf zinnen.






donderdag 12 september 2013

Cartogram


Hierboven zien jullie een cartogram. Dit cartogram toont waar in de wereld meisjes minder naar school kunnen gaan dan jongens. Hoe minder meisjes  in een bepaald land naar school gaan, hoe groter dat land wordt. Hoe meer meisjes in een land naar school gaan , hoe kleiner dat land wordt. Omdat verschillende landen dus groter of kleiner worden, ziet de kaart er erg vreemd uit.

1) In welke werelddelen gaan meisjes duidelijk minder naar school?
2) In welke werelddelen gaan meisjes duidelijk meer naar school?
3) Neem er een gewone wereldkaart bij, welk land is veel groter als op de wereldkaart?
4) Hoe zou dit komen? Wat weet jij van dit land? Zoek informatie op van dit land.

21 september internationale dag van de vrede

21 september is sinds 1981 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale dag van de vrede. Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. Hopelijk komt er snel een einde aan de triestige situatie in Syrië.

We gaan even stil staan bij de Verenigde Naties. Het belangrijkste doel van de Verenigde Naties is het bewaren van vrede in de wereld.



Bekijk onderstaand filmfragment:






Ga naar onderstaande websites en beantwoord volgende vragen:


Vraag 1: 

Wanneer is de VN opgericht?

Vraag 2:

Hoeveel landen zijn momenteel aangesloten bij de Verenigde Naties?

Vraag 3:

Som de zes bestuursorganen van de organisatie op?

Vraag 4:

Wie is momenteel de secretaris-generaal van de Verenigde Naties?


In september 2000 hebben de leiders van 193 landen, waaronder ook België, samen gezeten om na te denken over hoe ze armoede de wereld uit kunnen helpen.

Ze zijn samen tot een lijst gekomen met daarin 8 doelstellingen.Het doel was dat tegen 2015 al deze doelen bereikt werden?

Vraag 5:

Klik op onderstaande website en zoek de 8 milleniumdoelstellingen en schrijf ze op?
Noteer achter elke milleniumdoelstelling hoever het gesteld is met de doelstelling. Dit vind je bij 'stand'. Noteer enkel kort de zin die je zit bij 'stand'.

Vraag 6:

Hoeveel dagen zijn er nog te gaan?


Welkom

Welkom op de actualiteitsblog van PAV!
Hier kunnen jullie interessante links, filmpjes, cartoons enz. terugvinden.
Het doel van deze blog is dat jullie de actualiteit kunnen volgen en kunnen reageren op actuele gebeurtenissen.

Dit gaan jullie niet vrijblijvend doen. Jullie worden hierop beoordeeld door een evaluatiematrix.


4
3
2
1
Inhoud blog
Je hebt de opdrachten prima uitgewerkt. Alle vragen zijn correct uitgewerkt.
 Je hebt de opdrachten redelijk goed uitgewerkt. Alle vragen zijn min of meer uitgewerkt.
Je opdrachten zijn beperkt uitgewerkt. Je hebt maar enkele vragen goed uitgewerkt.
Je hebt zo goed als geen enkele   opdracht uitgewerkt. Je vragen waren niet goed uitgewerkt.
grammatica
Je schrijft in mooie en correcte zinnen. Je hebt geen enkele taalfout gemaakt.
 Je schrijft redelijk goed in mooie en correcte zinnen. Je hebt één taalfout gemaakt.
Je schrijft zelden in mooie en correcte zinnen. Je maakte twee taalfouten.
Je zinnen waren ondermaats. Je maakte meer dan drie taalfouten.
Attitude
Je had een hele positieve houding. Je hebt je tijd goed gespendeerd tijdens de opdracht. Je was gefocust op de opdracht en viel je medeleerlingen niet lastig.
 Je had meestal een positieve houding. Je hebt meestal je tijd goed gespendeerd tijdens de opdracht. Je was meestal gefocust op de opdracht en viel je medeleerlingen niet lastig.
Over het algemeen had je een positieve houding.  Je hebt je tijd niet zo goed gespendeerd tijdens de opdracht. Je was maar af ten toe gefocust op de opdracht en viel je medeleerlingen regelmatig lastig.
Je had geen positieve houding.
Je hebt je tijd totaal niet goed   gespendeerd. Je was helemaal niet gefocust en viel je medeleerlingen lastig.

1 x per maand reageer je ook op een bericht van iemand anders.

Veel succes!