dinsdag 18 februari 2014

Noord - Korea



Hierboven zien jullie een foto uit Noord - Korea.

Vraag 1: Wat vinden jullie van deze foto? Wat valt jullie op? 

Noord - Korea is een klein land in Oost - Azië. De hoofdstad van Noord - Korea is Pyongyang.
Niet bepaald spectaculair nieuws zou je zeggen. Maar toch....
Jullie luisteren elke dag naar jullie favoriete muziek, niet? Jullie kunnen vrij jullie mening zeggen niet?
Elke dag surfen jullie op Facebook niet?

Dit komt allemaal omdat wij in dit land leven in een democratie.
Een democratie betekent dat het volk (dus ook jullie als jullie 18 jaar zijn) zelf kan kiezen wie hen vertegenwoordigt. M.a.w. je kiest voor een politieke partij. Je kan dus vrij kiezen en je mening geven. Zo werkt het politieke systeem in België. Het volk kiest zijn vertegenwoordigers.

Vraag 2: Geef twee voorbeelden van politieke partijen in België en schrijf ze voluit. Je mag internet gebruiken.
Binnenkort zijn het trouwens ook verkiezingen. Zoek op internet wanneer.


In Noord - Korea is de situatie helemaal anders. Daar kiest het volk zijn vertegenwoordigers helemaal niet zelf.  Eén persoon is daar aan de macht. Iedereen moet luisteren naar deze persoon. Dit noemen ze een dictatuur. Gek genoeg luistert iedereen (of toch bijna) naar de leider van Noord - Korea.
Niemand durft de leider, op dit moment Kim Yong- un tegen te spreken. De enkelingen die het toch durven belanden onmiddellijk in een strafkamp.













Noord-Korea is een communistisch land en dat wilt zeggen dat alles gemeenschappelijk is, iedereen is gelijk. De ideeën van het communisme komen grotendeels van Karl Marx. Hij nam het in 19de eeuw op voor de arbeiders die in slecht omstandigheden moesten werken. Ze moesten vaak lang werken en werden slecht betaald. Als ze in opstand kwamen, werden ze meestal ontslagen. Communisten willen dat alle mensen over alle goederen kunnen beschikken. Iedereen moet kunnen krijgen wat er nodig is. Ze vinden dat de westerse landen (kapitalisten) te veel naar eigendommen kijken. Om dit te kunnen bereiken moet het hele volk samen werken en strijden.

De staat zorgt voor gezondheidszorg, huisvesting en scholing. In ruil daarvoor zijn de Noord-Koreanen verplicht te werken aan bouwprojecten of op het land. Godsdienst is verboden. De regering bepaalt wat er geproduceerd wordt en door wie. Dat heeft vaak te maken wat er nodig is. Het gaat slecht met de economie. De mensen zijn erg arm en velen lijden honger.

Op papier lijkt het communisme heel mooi, maar heel wat communistische landen mislukken.

Deze week hebben de Verenigde Naties een vernietigend rapport uitgebracht over Noord - Korea.

Uitleg VN:

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de Verenigde Naties opgericht. In deze organisatie komen mensen uit alle landen bij elkaar om allerlei zaken met elkaar te bespreken. Zij stemden in 1948 met een grote meerderheid voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hierin werden de zaken genoemd waarop ieder mens ten minste recht heeft, zoals het recht op veiligheid, het recht op een eerlijk proces en de vrije keuze van godsdienst. Hoewel niemand de landen kan dwingen om zich aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te houden, vinden we het toch niet netjes wanneer dit niet gebeurt. Andere landen zullen dan protesteren en zeggen dat er sprake is van een slechte mensenrechtensituatie. Bijvoorbeeld als mensen onderdrukt worden door een strenge regering.

Bekijk onderstaand filmfragment:

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/EP_140217_JO7?video=1.1880606

Vraag 3: De VN- commissie vergelijkt de gruweldaden met een andere gruwelijke gebeurtenis uit onze geschiedenis. Welke?

Vraag 4: Klik op onderstaande link. Uit hoeveel mensenrechten bestaat het UVRM?
Geef twee voorbeelden van duidelijke schending van mensenrechten in Noord - Korea. Leg uit waarom.


http://www.mensenrechten.org/index.php?id=9

Je zou je toch stilaan beginnen af te vragen hoe dat het dan komt dat de wereld (VN) hier zo weinig aan doet. Heel simpel. Noord - Korea is een heel gevaarlijk land. Het beschikt over kernwapens. Niemand durft in te grijpen uit angst voor represailles.




Meer hierover vind je trouwens in het strip “Pyongyang” van de striptekenaar Guy Elise. Hij trok ooit naar Noord – Korea om te werken voor een tekenfilmbedrijf. Hier maakte hij kennis met de Noord – Koreaanse cultuur. Zijn “memoires” bundelde hij in het strip “Pyongyang.

Hieronder vinden jullie enkele stripfragmenten uit zijn boek.


Vraag 5: Bekijk onderstaand stripfragment uit “Pyongyang” eens even. Hoe wordt in dit stripfragment de vrijheid van het hoofdpersonage geschonden?

Vraag 6: En in dit stripfragment? Beschrijf even kort wat je ziet. Wat overkomt het hoofdpersonage? Wat wordt hem verweten? 


Vraag 7:


Bekijk nu eens onderstaand stripfragment. Naar wat luisteren ze dan wel in Noord – Korea?






Journalisten worden eigenlijk niet toegelaten in Noord - Korea. Eigenlijk is het land volledig afgesloten van de wereld.  In Noord - Korea vind je op elke hoek van de straat portretten van de leider. Iedere bezoeker wordt verplicht om een bezoek af te leggen naar het hoogste punt van de stad. Daar bevindt zich een immens bronzen beeld.  Je bent dan verplicht om er bloemen te leggen en te buigen voor het standbeeld. Dit zijn allemaal vormen van zelfverheerlijking. Dit betekent en constante ophemeling van jezelf. Jezelf boven alles en iedereen stellen dat is wat deze doet.

Vraag 8: Wat vind je hiervan? Kan jij je voorstellen dat je onder zijn regime moest leven?







Vraag 9:
Guy Delisle tekende op een bepaald moment de inwoners van Noord - Korea op bovenstaande manier. Wie begrijpt wat hij hiermee bedoelde?

Vraag 10: 

PyongYang’ lijkt me een ........................ strip. Ik heb nu wel / geen zin om

de strip helemaal te lezen omdat .........................................................................................................................................................................................................................






dinsdag 4 februari 2014

Facebook 10 jaar



http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/1787119/2014/02/04/Waarom-wij-al-tien-jaar-Facebook-liken.dhtml

Lees bovenstaand artikel

Neem een leeg blad en maak van het artikel een duidelijk schema. Alle belangrijke elementen moeten aan bod komen. In een schema schrijf je geen volle zinnen. Enkel kernwoorden. Je maakt ook gebruik van pijlen, kleuren, kaders etc.